Hitparadedag 2014


Hitparadedag 5 oktober 2014
Desto paviljoen
Sportpark De Vryheit
Vleuten
Afgelopen zondag vond de zeventiende editie van de Hitparadedag plaats, de jaarlijkse ruil-, informatie- en ontmoetingsbijeenkomst voor liefhebbers van hitlijsten. De opkomst was goed en de nieuwe locatie, het DESTO-paviljoen, werd over het algemeen zeer positief gewaardeerd. Om deze reden zijn wijj van plan de Hitparadedag volgend jaar ook weer op deze locatie te houden. Wel overwegen wij om de dag weer naar de maand november te verplaatsen.

De gastspreker was deze keer Ferry Eden, de auteur van het onlangs verschenen boek “De gouden glans van radio”. Dit boek gaat over de geschiedenis van Radio Noordzee, in het zeezendertijdperk een directe concurrent van Radio Veronica. Ferry lichtte enkele interessante anekdotes nader toe en gaf vervolgens ook zeer uitgebreide informatie over zijn werkzaamheden als dj bij Radio Mi Amigo. Dit radiostation bleef actief toen de zeezenders in 1974 officieel verboden werden door de ratificatie van het Verdrag van Straatsburg. Dit verbod zorgde ervoor dat de bevoorrading van het schip vaak een hachelijk avontuur was, dat sterk deed denken aan een spannend jongensboek. Ferry vertelde onder meer dat Mi Amigo genoodzaakt was om de Nederlandse Top 40 met een week vertraging uit te zenden en er zelfs dan soms nog niet in slaagde om alle nieuwe singles tijdig aan boord te krijgen.

Joost Augusteijn deed een oproep om alle gegevens van hits van voor 1965 bij elkaar te brengen en op basis hiervan met terugwerkende kracht hitlijsten samen te stellen.

Tekst: Olav (chartfreaks)
Facebook pagina boek  De gouden glans van radio.

Radio 1: De perstribune zeezender special  (31 augustus 2014)
Tinekeshow omroep Max zeezenders(29 augustus 2014
Gastspreker Ferry Eden filmpje
Foto's hitparadedag 2014 (slide show)
   Foto's: Laurens Beukers & Marion Minten
Locatie hitparadedag 2014, Vleuten
In augustus 2014 zijn er 2 radio specials uitgezonden bij de publieke omroep over de zeezenders. Onderstaand de links om dit te luisteren.
Zie ook hitparadedag 2012 met het Radio Noordzee Top 50 hitlijsten boek.
Op de Hitparadedag 2014 presenteerde Christ Gerits zijn boek Dancedossier. Een hitdossier versie over de dance geschiedenis uit de periode 1983 tot en met 2014.
De dancemuziek heeft in 30 jaar niet stilgestaan en is regelmatig veranderd.
Met de naklanken van de 70's en saterdaynight fever gaat begin jaren 80 de dance verder met Fame en Flashdance. De rol van de elektrofunk die begin jaren 80 in New York onstaat wordt steeds belangrijker in de dance..de breakdance is uitgevonden.
In 1988 komt daar in een keer Dirty dancing wat weer voor een groot succes in de dance wereld zorgt.

In de jaren 90 begint het met swingbeat wat later R&B genoemd wordt.
House doet zijn echte intrede begin jaren 90, waar het eigenlijk al in de jaren 70 is ontstaan door de underground muziek. Gabber en rave volgen snel.
Vanaf 2000 komen DJ's als DJ Jean en Tiesto het podium op. Ze brengen weer een nieuwe stijl van dance.

De dancewereld staat niet stil. In dit boek zijn de artiesten vanaf 1983 tot heden samengebracht die in de verschillende Dancecharts gestaan hebben.
Dit boek is momenteel (2014) nog in demo /promo versie maar is als naslagwerk al goed bruikbaar.

Meer info over de dancecharts is te vinden op de webpagina van Christ: Dancehistory.
Dancedossier promo 2014
Bovenstaand 4 afbeeldingen van het boekwerk van Christ Gerits.
De afbeeldingen zijn tot op leesbare grote aan te passen.
De methode is echter afhankelijk van de browser die gebruikt wordt.

Van Radio Noordzee verscheen in de reeks
"The offshore radio years"
ook een dvd (deel 6 ).
Homepage van het boek